Dirigent

Koop Meindert Schokker

Waar en wanneer ben je geboren?
“Ik ben geboren in een klein huisje aan het riviertje ‘de Tjonger’ vlakbij Delfstrahuizen, ‘t was in het jaar 1964.”

Wanneer ben je begonnen met muziek? Welke muziekinstrumenten bespeel je?
“Toen ik acht jaar was kreeg ik een sopraansax dat heb ik 2 weken gedaan, toen ik dat kon :) heb ik daarna een half jaar althoorn, heel even cornet en bugel, iets langer corhoorn, 3 maanden schuiftrombone en daarna waldhoorn gespeeld. Heb les gehad van de fameuze dirigent Douwe Akkerman, de hoornist/dirigent Bennie v/d Wal en van Oldrig Milek de beroemde hoorn pedagoog. De euphonium heb ik mezelf aangeleerd. Ik bespeel nu alle koper instumenten, speel veel euphonium maar waldhoorn is toch de top.”

Wanneer besloot je dirigent te worden?
“Toen ik een jaar of 12 was liet de oude dirigent Klaas Jansma (de pake van de schrijver en radio/tv presentator Klaas Jansma) me zo nu en dan al eens een stuk dirigeren. De passie is in die tijd  al ontstaan.”

Welke opleiding(en) heb je hiervoor gedaan?
“Op de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden heb ik van Hendri van Loo sr. de fijne kneepjes van het dirigeervak geleerd. Daar heb ik ook het diploma D.M. gehaald. Aan het Conservatiorium Zwolle heb ik het diploma Úitvoerend musicus (waldhoorn) behaald.”

Voor welke orkesten heb je in het verleden gestaan?
“Fanfare Hollandia Bolsward
Fanfare Woudklank Noordwolde
Fanfare Apollo Burgum”

Welke orkesten sta je nu voor naast Fanfare Oerterp?
“Fanfare Us Ideael-Nieuw Leven uit Echten
Fanfare B.C.R. uit de Noordoostpolder
Fanfare Okk. Kimswerd
Vanaf 2010 komt Excelsior Donkerbroek daarbij”

In welke orkesten heb je zelf gespeeld?
“Bij twee van de orkesten waar ik nu dirigeer heb ik vanaf jonge leeftijd zelf ook gespeeld,  namelijk bij Us Ideael-Nieuw Leven uit Echten en Fanfare B.C.R.. Verder heb ik jarenlang bij Excelsior Ouwsterhaule gespeeld met dirigent Harm van der Meer.”

Welke dirigent zie jij als jou grote voorbeeld?
“Douwe Akkerman, een self made man, omdat hij een orkest tot grote hoogte kon inspireren met ongelovelijke inzet, passie en charisma. Een man die leefde en stierf voor de fanfaremuziek.”

Welke genre muziek houd je van?
“Kan van alle soorten muziek genieten, vind een symphonie van Mahler geweldig vooral de 1e Der Titan deel 2. http://www.youtube.com/watch?v=qBAJY0q35vA of Richard Strauss: Tijl Uilenspiegel www.youtube.com/watch?v=qEWdCCRErPw maar ook Ramses met Laat me. Een mooi fanfarestuk bijvoorbeeld Banja Luca van Jan de Haan. Oude jazz, Dixieland ook leuk. Favoriete hoornstuk is toch het 3e hoornconcert van Mozart, deze wint het nipt van Richard Strauss 1e hoornconcert http://www.youtube.com/watch?v=KG6w2lkRcjw.”

Wat zijn je hobby’s naast muziek?
“Alles wat eindigd op arten: biljarten, kaarten, karten, maar vooral darten. Heb een kajuit zeilbootje, lekker zeilen in de zomer. Lees ook wel eens een goed boek, of doe een spelletje op de computer. Als er natuurijs ligt: schaatsen.”

Wat zijn je positieve en negatieve karaktereigenschappen?
“Ik heb een enorme harde schijf met muziek in m´n hoofd. Daardoor blijft er wat weinig ruimte over om andere dingen zoals afspraken te onthouden :) ben blij dat ik een agenda in mijn telefoon heb en 1 op internet voor de zekerheid. Kan geloof ik wel goed met mensen omgaan,  mits ze niet te veel zeuren;). Ben meestal wel rustig en relaxt. Ben ongelovelijk eigenwijs maar dat kan ik over het algemeen goed verborgen houden ;).”

Waar woon je?
“Lemmer in een chaletje aan´t water.  M´n kater is vorig jaar overleden, hij was nog maar 21 :(  dus woon nu weer alleen.”

Heb je ooit zangles gehad, of is het aangeboren talent?
“Geen zangles dus het zal wel aangeboren zijn. ”

Wat is de grootste prijs die je ooit gewonnen hebt? En met welk orkest?
“Met BCR zijn we 2 jaar geleden Nederlands Kampioen geworden, maar het leukst vond ik dat we met Us Ideael/Nieuw Leven Echten op mijn eerste Officiële muziekconcours meteen hoogste van Nederland werden. Ook met Okk zijn we 2 maal hoogste van Nederland in de afdeling geweest. De grootste prijs is eigenlijk dat ik na 27 jaar dirigeren van de 65 concoursen  62 keer een eerste prijs behaalde, 3 keer niet dus, maar dat lag aan de jury ;).”

Wat is de mooiste prijs die je ooit gewonnen hebt?
Met Fanfare Oerterp natuurlijk, vanzelfsprekend. Als je zo fantastisch speelt op het concours, na een enorme inzet en betrokkenheid bij de voorbereiding, alles opzij zetten voor jouw fanfare. Kortom een top prestatie neerzetten door uit te stijgen boven het nivau, dat is werkelijk geweldig.”

Welke prijs zou je nog graag willen winnen?
“Het gaat niet om de prijzen maar om de muziek. ”

Wat is je grootste blunder ooit?
“Een dirigent maakt nooit fouten en heeft altijd gelijk, wist je dat niet?”

Wat wil je in de toekomst nog met Fanfare Oerterp?
“Genieten van met z’n allen mooie muziek maken in een gezellige sfeer, succesvolle concoursen, prachtige concerten.”